Dr. Smidt Lajos élete

A szombathelyi Smidt Múzeumot Dr. Smidt Lajos (1903-1975) nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos alapította, aki 1968-ban Vas megyének és Szombathelynek ajándékozta értékes magángyűjteményét egy önálló múzeum létesítése céljából.

Dr. Smidt Lajos orvos volt, nagy szaktudású sebész. Páciensei régiségekkel fejezték ki a hálájukat, jövedelmének nagy részét is műtárgyvásárlásra fordította. A gyerekkorban kialakult gyűjtőszenvedély hatvan éven át kísérte az életét.

Az első világháború utáni években fényképek, hadifogolyemlékek, irodalmi és művészeti alkotások kerültek a tulajdonába. A diploma megszerzése után az állandó lakhely Szombathelyen lehetővé tette nagyobb tárgyak megvételét is. Bútorok, képek, szőnyegek, fegyverek gazdagították magántulajdonát.

1936-ban olyan jelentős – mintegy 30.000 darabos- műtárgyanyaggal rendelkezett, hogy 25 éves gyűjtői jubileuma alkalmával a Vasvármegyei Múzeum és a Vasi Szemle magas színvonalú kiállítást rendezett abból. Az anyag első nyilvános bemutatása országosan felkeltette a tudományos körök figyelmét.

A második világháborúban sajnos megsemmisült az országos hírű egyenruha anyag nyolcvan százaléka.

1959-ben 1919-es anyagával megvetette a szombathelyi Forradalmi Múzeum alapját.
A szombathelyi Smidt Múzeum 1971. október 1-én ünnepélyes keretek között nyílt meg.