Az informatikai rendszergazda olyan szakember, aki egy szervezeten belül a számítógépes hardver-, szoftver- és hálózati rendszerek karbantartásáért és kezeléséért felelős. A munkakör magában foglalja a rendszerek beállítását és konfigurálását, zavartalan működésük biztosítását, valamint a felmerülő problémák elhárítását.

Komplex szakértelem

A munkakör erős műszaki ismereteket igényel, beleértve a számítógépes hardverek, operációs rendszerek, hálózatok és a kiberbiztonság ismeretét. Emellett kiváló kommunikációs készségekre és a csapatmunkára való képességre is szükség van. Általában informatikai vagy kapcsolódó területen szerzett alapdiplomára van szükség, valamint olyan releváns képesítésekre, mint a CompTIA A+, Network+ vagy Security+.

Rendszerüzemeltető

Az Informatikai rendszerüzemeltető a kis- és közepes vállalat, intézmény, szervezet informatikáért felelős vezetőjének közvetlen munkatársa, vagy kihelyezett informatikai szolgáltatásokat végző cégben első szintű támogatói feladatokat lát el. Megfelelő mélységű (elméleti és gyakorlati) informatikai, hálózati ismeretei birtokában részt vesz a munkahely infokommunikációs hálózatának kialakításában és működtetésében.

Feladatkör

Koncepcionális kérdésekben feladata elsősorban a döntések előkészítése, míg megvalósításban a koordináló feladatok ellátása. Együttműködik a rendszerszervezőkkel, szoftverfejlesztőkkel. Az Informatikai rendszerüzemeltető készségei megfelelnek az ágazati belépő és középszintű iparági vizsgák minősítési követelményeinek.

Felelősségi kör

Felelősségi körébe tartozik a vállalatnál működő, illetve felhőszolgáltatásként igénybe vett informatikai hálózati eszközök, szerverek és munkaállomások, alkalmazások összehangolt működésének és folyamatos frissítésének biztosítása, a felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódás biztosítása, melynek révén hozzájárul a szervezet teljesítményének folyamatos növeléséhez, a szervezet céljainak eléréséhez.