A kaputechnikában számos különböző típusú fogaslécek alkalmazhatók, amelyek különböző célokra és alkalmazásokra szolgálnak. Elsőként, a fogaslécek lehetnek egyszerű fogaskerekek, amelyek a kapunyitó motor hajtókarjával kapcsolódnak, és mozgatják a kapuszárnyat. Ezek a fogaslécek általában acélból vagy más tartós anyagból készülnek, és kialakításuknak köszönhetően hatékonyan továbbítják a hajtómű nyomatékát a kapuszárnyra, lehetővé téve annak mozgatását.

Másodszor, a fogaslécek lehetnek fogasléces rudak, amelyek egyenletes mozgást biztosítanak a kapuszárnyaknak, és segítik a kapunyitó rendszer stabilitását és működését. Ezek a fogasléces rudak általában rozsdamentes acélból vagy más időjárásálló anyagból készülnek, hogy ellenálljanak a külső környezeti hatásoknak és hosszú élettartamot biztosítsanak. Harmadszor, a fogaslécek lehetnek meghajtócsúszkák vagy görgők, amelyeket az egyszerű fogaskerekek vagy fogasléces rudakon alkalmaznak annak érdekében, hogy könnyebb és simább legyen a kapuszárnyak mozgása.

Ezek a csúszkák vagy görgők általában teflonbevonattal rendelkeznek, ami csökkenti a súrlódást és megkönnyíti a mozgást. Negyedszer, a fogaslécek lehetnek speciális alakúak vagy kialakításúak, hogy alkalmazkodjanak a konkrét kapukon lévő körülményekhez vagy igényekhez. Például lehetnek hajlított fogaslécek, amelyek segítik a kapuszárnyak könnyebb záródását, vagy különleges kialakítású fogaslécek, amelyek speciális működési jellemzőkkel rendelkeznek.

Összességében a kaputechnikában alkalmazott fogaslécek sokfélesége lehetővé teszi a kapunyitó rendszerek hatékony és megbízható működését, különböző kaputípusokhoz és igényekhez alkalmazkodva.