Kidobott pénz a gipszkartonozás miatt. Már megint! Ismerős a kijelentés? Számos esetben mesélnek be az emberek ismerősei egymásnak arról, hogy mennyire pocsék munkát végeznek a gipszkartonszerelő szakemberek. Szinte már nem is találni normális szakikat a piacon, akikre valamilyen feladatot rá lehetne bízni. Vagy mégis? Mégis lennének olyan taláros hősök, akik korrektek az ügyfeleikkel, és híresek a precíz és pontos munkavégzésükről?

Mi az a gipszkarton szerkezet egyáltalán?

Egy olyan szerkezetről beszélünk, amely rendkívül esztétikus, könnyen bontható és felépíthető, és viszonylag költséghatékony az anyagtakarékosságot is szem előtt tartva. Ha válaszfalt szeretnénk valahová építeni, akkor lehetne azt akár téglából is felhúzni: sokkal drágább, nehezebb kivitelezni, és építészetileg sem annyira jó ötlet minden esetben.

Miből készül pontosan?

Olyan építőipari anyagok keverékéből és gipszkartonból, melyek a tartós megkötést, esztétikumot és építészeti megfelelőséget egyaránt képesek biztosítani. Ennek köszönhetően rendkívül népszerű és ismert: világszerte használják a gipszkarton szerkezeteket mindenhol.

Hol találunk igazán jó szakit a feladatokra?

Magunk is csinálhatjuk a gipszkartonozást. Habár a festéssel még akár egy otthoni ember is könnyedén elboldogul, a gipszkarton szerelése már picit nehezebb feladat. Itt több olyan dolog is van, amit könnyedén el lehet rontani, és ha a baj már megtörtént, akkor nehezebb lehet visszakozni.

Mennyibe kerül ez a szolgáltatás az építőipar többi munkájához képest?

Se nem drágább, se nem olcsóbb – vannak drágább és vannak olcsóbb munkák is. Például a szobafestés olcsóbb munka ennél, hiszen könnyű megcsinálni, de a tetőfedés például már drágábbnak számít, és nehezebb is. A tervezői munkák pedig sokszor még drágábbak. Összeségében véve jó árakról beszélhetünk.