Az ízületi gyulladások minden sportoló igazi rémálma. Hiába a sok mozgás, és erőfeszítés: a versenyre, szezonra a lábunk egész egyszerűen lerobban, és a mozgás is kínszenvedéssé válik. Annak érdekében, hogy az ízületi gyulladások kialakulását elkerüljük, érdemes lehet állandóan foglalkozni a problémával, annak elkerülésével.

A világon több százezer ember szenved az ízületi megbetegedésektől és az azoktól létrejövő folyamatos fájdalomtól.

Mik azok az ízületek egyáltalán?

A csontok összeköttetésének két alapvető módja van, a megszakított és folyamatos forma. Ez lényegében azt jelenti, hogy a két csont elmozdíthatatlanul összecsatlakozik, vagy elmozdítható módon. Alapvetően nem mindegy! Az egyik esetben – az utóbbi esetben – beszélhetünk kapcsolódó ízületekről.

Az ízületek általában domború fejrészből és homorú árokból állnak. Az alkotó csontok egymás irányába néznek.

Mi az az ízületi gyulladás?

Lényegében bármilyen ízület gyulladással történő megbetegedését ízületi gyulladásnak nevezzük. Érinthet egy vagy több ízületet, jelentkezhet akut és krónikus formában. A gyulladás következtében megváltozik az ízületi nedv összetétele is.

Mik az ízületi gyulladás tünetei?

Az ízületi gyulladás többnyire az érintett részek duzzanatával, fájdalmával és funkció csökkenésével jelentkezik. Nincs egységes definíció arra, hogy miről ismerhető fel, a tünetek általában együtt jelentkeznek.

Az ízületi folyadék rendszerint felszaporodik, ez okozza a duzzanatot. Az ízületek merevsége reggel vagy különféle mozgások esetén jelentkezik. Akár lázzal, hőemelkedéssel is járhat egy-egy ilyen gyulladás, ennek köszönhetően nagyon óvatosnak kell lennünk.

Mit tehetünk a kialakulás ellen?

Fontos, hogy egészségesen éljünk – táplálkozzunk megfelelően és sportoljunk. Ha már megtörtént a baj, akkor reumatológushoz érdemes fordulni.

Tipp – bővebb információk: https://www.nutri8.hu/blog/az-izuleti-gyulladasok-okai-es-kezelese-221