A CNC technológia már évszázadok óta az ipar szerves részét képezi. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire nagy volt a termelési volumen akár már az első ipari forradalom idején. Ott már tényleg elindult a gépiesítés, de akkor még a gyerekcipőben járt a gyártás automatizálása, és a gyártási pontosság is csupán töredéke volt a mainak.

Hogyan történik az anyagleválasztás?

A forgácsológépek mozgásuk során mindig valamilyen formában anyagot választanak le az alkatrészről. Ennek köszönhetően a mozgás során az eredeti test térfogata csökken, megfelelő formát ölt.

E közben természetesen a gép is kopik, amortizálódik. Ennek köszönhetően elengedhetetlen, hogy egy ipari szervízelektronikával foglalkozó céghez elvigyük időnként javításra, különösen azért, mert ez által a kiesési volument tudjuk minimalizálni.

Mennyibe kerül egy CNC gép?

Vannak olcsó, akár otthoni használatra is tökéletesen jól felhasználható esztergák, és vannak olyanok is, amelyek a legnagyobb ipari vállalatok részét képezik – jellemzően milliárd forintos árakról beszélhetünk.

Mindig a technológiai tervező feladata, hogy átlássa, hogy mekkora teljesítmény-és helyigényű gép lenne az üzem számára a legoptimálisabb.

Hogyan fejlődött az évek során a CNC technológia?

A CNC technológia leginkább két dologban fejlődött az évszázadok során: a teljesítményben és a pontosságban, ez a két szempont a legfontosabb. De a robotok programozhatósága, programvezérlése is teljesen más, mint mondjuk az 50 évvel ezelőtti gépek esetén.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy ez a terület is folyamatosan változik is fejlődik, mint ahogy rengeteg másik szakterület úgyszintén. A szakemberek ezzel kénytelenek lépést tartani.